Jestem na drugim dniu stosowania Tobradexu. Od kilku miesięcy mam suche oczy – momentami wręcz bardzo suche – i do tego zaczęły pojawiać się bóle głowy oraz ból oka. To było dla mnie nietypowe, bo nigdy wcześniej nie miałam ani takich bólów oczu, ani migren. Przez długi czas próbowałam sobie radzić domowymi sposobami – ciepłe kompresy, sztuczne łzy bez konserwantów – ale suchość zawsze wracała. Najbardziej niepokoiły mnie jednak właśnie te bóle głowy i uczucie „ciągnięcia” w prawym oku.
Lekarka przepisała mi te krople i… już po dwóch dniach ból głowy oraz suchość w prawym oku praktycznie zniknęły! Uczucie ulgi ogromne – bo ten ból przy mruganiu i ciągłe uczucie dyskomfortu były wykańczające. Nadal czuję posmak leku w gardle chwilę po zakropleniu, ale da się to przeżyć.
Nie lubię brać żadnych leków, unikam ich jeśli się da, ale Tobradex zadziałał zaskakująco szybko. To dopiero drugi dzień, więc zobaczymy co będzie dalej. Dziś znowu czuję lekką suchość, której nie było wczoraj – więc coś jeszcze się dzieje. Lekarka zaleciła tygodniową kurację. Mam ogromną nadzieję, że ten lek nie tylko usunie bóle głowy, ale też raz na zawsze pozbędzie się stanu zapalnego i tej nieszczęsnej suchości w oku.