Biorę Vines już mniej więcej 4 lata i ogólnie przez długi czas byłam z niego raczej zadowolona. Nie zauważyłam po nim przybierania na wadze, miesiączki pojawiały się normalnie, cykl był przewidywalny, a sama antykoncepcja była skuteczna. Pod tym względem naprawdę nie mogłam za bardzo narzekać, bo po wcześniejszych tabletkach spodziewałam się dużo gorszej tolerancji.
Problem jest jednak taki, że od dłuższego czasu widzę u siebie bardzo wyraźny spadek libido. I nie chodzi o chwilowe mniejsze zainteresowanie seksem przez kilka dni, tylko o sytuację, w której libido spadło praktycznie do zera. Trwa to już od miesięcy, a może nawet od lat, tylko wcześniej nie łączyłam tego bezpośrednio z tabletkami.
Jestem z partnerem od około 2,5 roku. Na początku wszystko układało się bardzo dobrze, również jeśli chodzi o bliskość. Mieliśmy częste kontakty, czułam pożądanie, wszystko było naturalne i bez większych problemów. Dlatego długo nie przyszło mi do głowy, że późniejszy brak ochoty może mieć związek z Vines. Tłumaczyłam sobie to studiami, stresem, presją, niewyspaniem i ogólnym zmęczeniem.
Tylko że teraz mam dużo mniej zajęć, mniej stresu niż wcześniej, a mimo to nic się nie zmienia. Libido nie wraca, a cała sytuacja zaczyna coraz mocniej odbijać się na moim związku. To jest frustrujące, bo z jednej strony tabletka pasuje mi pod wieloma względami, a z drugiej strony mam wrażenie, że powoli niszczy moją relację i moje poczucie normalności w życiu intymnym.
Zaczęłam się też zastanawiać, czy to rzeczywiście może być kwestia psychiki, czy jednak hormonów. Tym bardziej że podobną sytuację miałam już w poprzednim związku, kiedy również brałam tę samą tabletkę. Na początku było dobrze, a później stopniowo wszystko wygasało, aż w końcu nie miałam ochoty praktycznie na nic.
Mam 22 lata i szczerze mówiąc, jest to dla mnie bardzo trudne do zaakceptowania. W tym wieku nie spodziewałam się, że będę mieć libido na poziomie zera i że zacznę się zastanawiać, czy antykoncepcja, która poza tym wydaje się dobrze dobrana, może aż tak wpływać na moje życie intymne.