Opinie Welbox

Jakie są Wasze doświadczenia z lekiem Welbox? Czy zauważyliście poprawę w leczeniu depresji lub innych zaburzeń nastroju? Czy wystąpiły u Was jakieś skutki uboczne, takie jak trudności w zasypianiu, ból głowy, suchość w jamie ustnej, nudności, wymioty, gorączka, zawroty głowy, świąd, potliwość, bóle w klatce piersiowej, drgawki, napady drgawkowe czy reakcje alergiczne? Wasze opinie mogą być cennym wsparciem dla innych osób stosujących ten lek – każda historia ma znaczenie!

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Biorę Welbox z powodu depresji, ADHD i lęków. Na początku, kiedy przepisał mi go lekarz, dostałam standardowe 150 mg. I wtedy się zaczęło – lęk wyleciał mi w kosmos, do tego kompletnie nie mogłam spać. Czułam się pobudzona, roztrzęsiona, w głowie chaos, w ciele napięcie. Serio myślałam, że ten lek nie jest dla mnie.

Ale zamiast go od razu rzucać, porozmawiałam z lekarzem. I to była najlepsza decyzja, jaką mogłam podjąć. Zmieniliśmy dawkowanie – i to zmieniło absolutnie wszystko.

Na tej dawce Welbox zaczął naprawdę pomagać. Poprawiła mi się koncentracja, nastrój, przestałam być wiecznie wykończona, zaczęłam sobie radzić z natrętnymi myślami i emocjonalnymi „triggerami”, które wcześniej dosłownie mnie rozkładały. A co najlepsze – lęki też zaczęły się wyciszać, bo kiedy głowa i ciało są mniej w trybie alarmowym, to wszystko wygląda inaczej.

Szczerze? Żałuję, że nie zaczęłam tej kuracji 15 lat temu. Długo bałam się leków albo trafiałam na złe dawki, ale teraz wiem, że Welbox w odpowiednim ustawieniu to naprawdę przełomowy lek. Dla każdego może zadziałać inaczej, ale jeśli ktoś czuje, że coś jest „nie tak” – warto porozmawiać z lekarzem i dostosować dawkę, zanim się całkowicie zrezygnuje.

Welbox + Paroxinor – początki trudne, ale coś się zaczyna zmieniać

Cierpiałam na ciężką depresję (MDD), która doprowadziła mnie do kompletnego wyłączenia z życia. Nie byłam w stanie wstać z łóżka, a jeśli już się zmusiłam, to potrafiłam płakać kilka razy dziennie bez żadnego konkretnego powodu. Miałam wrażenie, że moje życie się skończyło, że nic się już nie poprawi – a wszystko to trwało przez kilka długich, przytłaczających miesięcy.

W końcu lekarz przepisał mi Welbox 150 mg jako uzupełnienie do Paroxinor 20 mg. Początki były naprawdę ciężkie – organizm mocno protestował. Przez pierwsze dni trzęsły mi się ręce, miałam mdłości, czułam się totalnie rozbita fizycznie. Nie wiedziałam, czy wytrzymam, czy nie rzucę tego wszystkiego w cholerę.

Teraz jestem na trzecim tygodniu kuracji. I mimo że skutki uboczne wciąż są obecne – męczy mnie bezsenność, brak apetytu, czasem nadal jestem rozkojarzona – czuję, że coś się powoli zaczyna zmieniać. Jeszcze nie jest idealnie, ale czasem pojawiają się momenty spokoju, wyciszenia, jakby mózg wracał do życia.

To nie jest magiczna pigułka – ale czuję, że Welbox coś we mnie poruszył, coś uruchomił. Biorę go razem z Paroxinor, więc trudno mi oddzielić, co działa jak, ale razem zaczynają powoli tworzyć coś, co daje mi nadzieję.

Bałam się jak cholera… ale Welbox zmienił moje życie Powiem szczerze – byłam PRZERAŻONA na samą myśl o rozpoczęciu kuracji Welboxem. Od kilku lat brałam Zoloft na lęki, i mimo że w pewnym sensie pomagał, to z czasem zaczęłam zauważać coś niepokojącego. Zrobiłam się zupełnie obojętna – na ludzi, na rzeczy, które kiedyś mnie cieszyły, na życie. Do tego ciągły smutek, brak energii, senność, niezależnie od tego, czy spałam pięć czy dwanaście godzin. To było straszne. Miałam ochotę całkowicie rzucić Zoloft, ale mój lekarz zaproponował dodanie Welboxu, zamiast jego odstawiania.

Wiedziałam, że Welbox może nasilać lęki, a ja mam do nich dużą skłonność, więc byłam bardzo sceptyczna. Przeczytałam mnóstwo historii o drżeniach, bezsenności, panice – i naprawdę się bałam. Podzieliłam się tym z moją lekarką, a ona uspokoiła mnie, że jeśli zaczniemy od naprawdę niskiej dawki i powoli ją zwiększymy, nie powinnam mieć żadnych trudnych skutków ubocznych.

I tak zrobiłyśmy. Choć teoretycznie nie powinno się dzielić tabletek Welbox, zaczęłam od ćwiartki tabletki 150 mg, przez tydzień, potem połowa, aż w końcu pełna dawka. Nie miałam ŻADNYCH skutków ubocznych. Ani lęków, ani bezsenności, ani trzęsiawek. Nic.

A działanie? Cud. Dosłownie czuję, że Welbox wypełnił lukę, której Zoloft nie potrafił domknąć. Mam więcej siły, chęci, wróciły emocje, które wcześniej przygasły. Przestałam być zombiakiem – jestem znowu sobą.

Jeśli ktoś się waha – rozumiem to całkowicie. Też się bałam. Ale warto dać temu lekowi szczerą szansę, zwłaszcza pod opieką lekarza, który potrafi poprowadzić to z głową. Dla mnie to była jedna z najlepszych decyzji w leczeniu.

1 polubienie

Welbox – jedyny lek, który naprawdę odebrał mi myśli samobójcze Dla mnie Welbox to jedyny lek przeciwdepresyjny, który naprawdę zadziałał na myśli samobójcze. Nie „złagodził” ich – on po prostu je wyłączył, jakby ktoś przekręcił przełącznik. Od kiedy go biorę, czuję się mniej przytłoczona, mniej zamknięta w sobie, bardziej gotowa do życia. To dla mnie ogromna zmiana, bo wcześniej nawet najprostsze rzeczy wydawały się zbyt trudne, by w ogóle wstać z łóżka.

Zaczynałam od 150 mg dziennie, co już dawało bardzo pozytywne efekty, a od niedawna jestem na 300 mg. Różnica w energii i motywacji jest naprawdę zauważalna. Mam więcej siły, chęci, wstaję i robię rzeczy, których wcześniej nawet nie planowałam. To uczucie, kiedy znowu ma się sprawczość nad swoim życiem – bezcenne.

Oczywiście pojawiły się też skutki uboczne. Drżenie rąk, uczucie napięcia, rozkojarzenie, luźne stolce i ogólny niepokój, zwłaszcza po zwiększeniu dawki. Ale z czasem nauczyłam się z tym żyć, trochę się to wszystko uspokoiło i dziś bilans jest zdecydowanie na plus. Uważam, że jeśli lek daje realną poprawę, to warto przejść przez początkowe trudności. Szczególnie polecam osobom, które wcześniej miały trudne doświadczenia z lekami pobudzającymi (np. amfetaminą) i teraz zmagają się z depresją – u mnie Welbox nie wywołał „manii” ani nie poruszył starych problemów, a raczej pomógł odzyskać kontrolę bez emocjonalnych wzlotów i upadków. Dla mnie to coś więcej niż antydepresant – to ratunek.

Welbox – pomaga, ale skutki uboczne też dają o sobie znać Biorę Welbox od około dwóch tygodni i od samego początku zmagam się z biegunką. To nie jest coś, co uniemożliwia mi funkcjonowanie, ale na dłuższą metę jest uciążliwe. Na szczęście po przeczytaniu ulotki i opinii innych użytkowników trochę się uspokoiłam – wiedziałam, że to może być skutek uboczny, więc przynajmniej miałam świadomość, że to nie infekcja czy coś innego.

Mam nadzieję, że z czasem organizm się przyzwyczai i ten objaw po prostu minie, ale na razie nie ustępuje. Mimo to – nie narzekam aż tak bardzo, bo w porównaniu z tym, jak się czułam wcześniej na Wellbutrinie i Fluoksetynie (przyjmowanych jednocześnie), teraz jest o niebo lepiej psychicznie. Tamte leki wpędzały mnie w stan emocjonalnej pustki – teraz czuję się bardziej sobą, nawet jeśli brzuch trochę wariuje. Poza biegunką mam też lekki ból gardła, bezsenność i bóle głowy, ale są to objawy bardzo delikatne, nic poważnego, nic co by mnie rozkładało. Oczywiście zamierzam porozmawiać z lekarzem, żeby sprawdzić, czy są jakieś sposoby na złagodzenie tych objawów albo ewentualnie czy nie zmienić dawki. Na razie dam sobie jeszcze trochę czasu, bo poza problemami żołądkowymi, czuję wyraźną poprawę samopoczucia. Trzymajcie się wszyscy – każdemu życzę znalezienia takiego leku, który naprawdę pomaga.

Ponad 10 lat z Welboxem – maksymalna dawka, stabilność i brak skutków ubocznych .Biorę Welbox od ponad 10 lat, obecnie jestem na dawce 450 mg dziennie, czyli maksymalnej dopuszczalnej. I naprawdę czuję różnicę, jeśli tylko zapomnę wziąć tabletki – organizm daje mi znać bardzo szybko, że czegoś brakuje. Przez długi czas brałam go w połączeniu z lekiem Lexapro, ale ostatnio musiałam odstawić Lexapro z powodu innych problemów zdrowotnych. Mimo to Welbox dalej dobrze na mnie działa i czuję, że pomaga mi utrzymać równowagę psychiczną.

Zawsze słyszałam, że Welbox może też pomagać w utrzymaniu wagi, a nawet we wspomaganiu jej redukcji – i trochę na to liczyłam. Niestety, u mnie efektu odchudzającego nie zauważyłam, choć może i dzięki niemu nie przytyłam więcej przez te lata. Ciągle walczę z wagą, ale raczej niezależnie od leku.

Poza tym, nie miałam nigdy żadnych wyraźnych skutków ubocznych, które by mnie niepokoiły albo wpływały na codzienne życie. Biorę ten lek naprawdę długo i staram się bardzo uważnie obserwować organizm – szczególnie przy wprowadzaniu nowych leków albo odstawianiu starych. Do tej pory Welbox był jednym z najstabilniejszych i najlepiej tolerowanych leków, jakie miałam.

Ponad 10 lat z Welboxem – maksymalna dawka, stabilność i brak skutków ubocznych. Biorę Welbox od ponad 10 lat, obecnie jestem na dawce 450 mg dziennie, czyli maksymalnej dopuszczalnej. I naprawdę czuję różnicę, jeśli tylko zapomnę wziąć tabletki – organizm daje mi znać bardzo szybko, że czegoś brakuje. Przez długi czas brałam go w połączeniu z lekiem Elicea, ale ostatnio musiałam odstawić Elicea z powodu innych problemów zdrowotnych. Mimo to Welbox dalej dobrze na mnie działa i czuję, że pomaga mi utrzymać równowagę psychiczną.

Zawsze słyszałam, że Welbox może też pomagać w utrzymaniu wagi, a nawet we wspomaganiu jej redukcji – i trochę na to liczyłam. Niestety, u mnie efektu odchudzającego nie zauważyłam, choć może i dzięki niemu nie przytyłam więcej przez te lata. Ciągle walczę z wagą, ale raczej niezależnie od leku.

Poza tym, nie miałam nigdy żadnych wyraźnych skutków ubocznych, które by mnie niepokoiły albo wpływały na codzienne życie. Biorę ten lek naprawdę długo i staram się bardzo uważnie obserwować organizm – szczególnie przy wprowadzaniu nowych leków albo odstawianiu starych. Do tej pory Welbox był jednym z najstabilniejszych i najlepiej tolerowanych leków, jakie miałam.

Welbox – działa, ale ma swoje minusy (i jeden bardzo śmierdzący). Biorę Welbox już od kilku lat. Nie mogę powiedzieć, że całkowicie uwolnił mnie od depresji – ciągle zdarza mi się płakać, ale zdecydowanie rzadziej i mam nad tym większą kontrolę. Nie jestem już tak rozbita emocjonalnie jak kiedyś. Mimo że w ostatnich miesiącach zaczęłam się zastanawiać, czy lek nie przestaje działać tak skutecznie, to miałam też chwilową przerwę – opóźnienie w realizacji recepty, przez co przez kilka dni nie brałam leku. I wtedy od razu zrozumiałam, jak bardzo nadal go potrzebuję.

Organizm szybko przypomniał mi, jak wygląda mój stan bez niego. Po wznowieniu wszystko powoli wróciło do normy – to pokazało mi, że Welbox jednak działa, tylko czasem łatwo o tym zapomnieć, gdy bierze się go regularnie przez dłuższy czas.Jest jednak jedna rzecz, której szczerze nienawidzę – zapach tabletek. Jeden z moich flakonów z tabletkami zaczął tak potwornie cuchnąć, że aż zaczęłam mieć problemy z żołądkiem i jelitami. Musiałam odstawić lek na kilka dni, bo sam zapach powodował mdłości. Kolejna recepta – nowe opakowanie – i… ten sam zapach, niestety.

Znalazłam jednak sposób – zostawiam wieczko butelki lekko uchylone, żeby tabletki „wietrzyły się” i zapach nie pogarszał się z czasem. To nie rozwiązuje problemu całkowicie, ale trochę pomaga. Dla mnie Welbox jest skuteczny, choć nieidealny. Trzeba się pogodzić z pewnymi dziwactwami tego leku, ale w moim przypadku nadal przynosi ulgę, której naprawdę potrzebuję.

Przez prawie 20 lat brałam Welbox (bupropion) razem z sertraliną – i ten zestaw jako jedyny naprawdę mi pomagał. Dzięki niemu byłam w stanie funkcjonować, pracować, utrzymywać relacje i po prostu żyć z depresją bez całkowitego przytłoczenia. Niestety, po tylu latach sertralina zaczęła powodować zaburzenia równowagi – dosłownie nie byłam w stanie normalnie chodzić, traciłam kontrolę nad ciałem. Musiałam ją odstawić. Myślałam, że sam Welbox wystarczy, skoro przez tyle lat mi pomagał. Ale okazało się, że już nie działa tak, jak kiedyś. W ciągu ostatnich trzech lat próbowałam dwukrotnie wrócić do samego bupropionu, z nadzieją, że może znów zadziała. Ale za każdym razem skutki uboczne były nie do wytrzymania. Codzienne, przeszywające bóle głowy, które pojawiały się od razu po wznowieniu leczenia – jakby ktoś wbijał mi igłę w skroń. Zamiast poczuć ulgę, poczułam się jeszcze gorzej niż bez leku.

Z depresji „funkcjonującej” przeszłam w stan kompletnego wypalenia i emocjonalnej pustki. Przestałam robić cokolwiek. Nie chciało mi się wstać z łóżka, nie czułam nic – ani smutku, ani radości, ani lęku. Tylko martwa cisza wewnętrzna, która była gorsza niż jakakolwiek depresja, jaką wcześniej znałam. Dla mnie Welbox kiedyś był zbawieniem, ale z czasem przestał działać. I choć u wielu ludzi się sprawdza, u mnie jego działanie bez wsparcia sertraliny okazało się nie tylko nieskuteczne, ale wręcz szkodliwe. Nie mówię, że to zły lek – po prostu nie każdy organizm reaguje na niego tak samo, szczególnie po długim czasie stosowania.

Pracuję w toksycznym środowisku, gdzie stres, napięcia i wzajemne podkopywanie skrzydeł to codzienność. Niestety, mimo że w pozostałych sferach życia wszystko było dobrze, nie byłam w stanie odciąć się od tego, co działo się w pracy. Negatywne myśli krążyły mi po głowie dniami i nocami, nie dawały spokoju – potrafiłam analizować jakąś sytuację godzinami, nawet w weekend. Przestałam dobrze spać, zaczęłam przybierać na wadze, ciężko było mi się rano dobudzić, a na nic nie miałam energii ani ochoty. Lekarz zasugerował spróbować z Welboxem 150 mg – i to był strzał w dziesiątkę. Już pierwszej nocy przespałam całą noc – coś, co nie zdarzyło mi się od lat. Ale największy szok przyszedł drugiego dnia, kiedy zauważyłam, że mój umysł po prostu przestał ruminować. Zamilkły te niekończące się myśli o pracy, nie analizowałam każdej sytuacji po sto razy. Poczułam ciszę w głowie i… ulgę. To był mój pierwszy raz z lekami przeciwdepresyjnymi, wcześniej długo się przed nimi broniłam – myślałam, że „sama sobie poradzę”. Dziś wiem, że żałuję, że nie sięgnęłam po pomoc wcześniej. Welbox nie zmienił mojego życia „na lepsze” – on mi je oddał. Odzyskałam spokój, rytm snu, jasność myślenia. Czuję, że znów jestem sobą. Planuję brać go aż do emerytury, bo jeśli coś działa, to warto to kontynuować. Jedyny minus? Zaparcia – ale w porównaniu do tego, przez co przechodziłam wcześniej, to naprawdę niewielka cena.

Od dziecka miałem zdiagnozowaną ciężką depresję, ale całe życie po prostu się z nią „jakoś żyło”. Trwałem w tym stanie, funkcjonując niby normalnie, ale wewnętrznie byłem wrakiem. W końcu, w zeszłym roku, nie wytrzymałem. Depresja przycisnęła mnie tak mocno, że dwa razy próbowałem odebrać sobie życie. To były najciemniejsze momenty mojego życia. Po drugim razie poszedłem do lekarza – i wtedy usłyszałem o Welboxie. Szczerze? Nie chciałem brać żadnych leków przeciwdepresyjnych. Myślałem, że zrobią ze mnie jakiegoś „sztucznie szczęśliwego robota”, że to będzie maska, a nie ja. Ale postanowiłem spróbować, bo już nie miałem nic do stracenia. I teraz najdziwniejsze – już trzeciego dnia zauważyłem, że coś się we mnie zmienia. Pomyślałem, że to niemożliwe, pewnie jakiś efekt placebo – przecież to nie może działać tak szybko. Ale jednak działało. Każdego kolejnego dnia czułem się lepiej. To nie było jakieś sztuczne „wesołkowate szczęście” – to byłem ja. Ja prawdziwy. Ja spokojny. Ja, który potrafi się uśmiechnąć bez udawania. Pojawiła się też energia, chęć do życia, do wstania rano, do zrobienia czegokolwiek. Dziś mogę powiedzieć jedno – żałuję, że nie poszedłem do lekarza wcześniej. Że czekałem aż wszystko się posypie. Welbox uratował mi życie, serio. I nie piszę tego jako slogan. Dla mnie to było jak wyjście z lochu na światło dzienne.

Biorę Welbox już od dwóch miesięcy i muszę przyznać, że kompletnie zniknęły moje natrętne, depresyjne myśli. To coś, co wcześniej towarzyszyło mi niemal codziennie – jak tło do wszystkiego, co robiłem. Teraz czuję, że wróciłem do siebie. Mam zdecydowanie więcej energii, nie jestem już tym człowiekiem, który po powrocie z pracy od razu kładzie się i odpada. Zamiast tego mam siłę, żeby coś zrobić, wyjść, poczytać, ugotować – cokolwiek. Zauważyłem też, że Welbox nasila działanie kofeiny. Wcześniej piłem dwie, trzy kawy dziennie – teraz muszę się ograniczać, bo po zaledwie pół filiżanki kawy późnym rankiem czuję już pobudzenie i lekkie drżenie. To nie jest duży problem, ale warto o tym pamiętać, szczególnie jeśli ktoś wcześniej bazował na kofeinie, żeby funkcjonować. Jeśli chodzi o skutki uboczne – jedyny, który zauważyłem, to lekkie bóle głowy. Nic poważnego, nic, co uniemożliwia normalne funkcjonowanie. Poza tym nie odczułem żadnej poprawy w kwestii lęku – Welbox nie wpłynął u mnie na poziom niepokoju, ale na depresję działa rewelacyjnie. Jak na razie jestem bardzo zadowolony.

Na początku, gdy przepisano mi Welbox, stosowałem go codziennie w połączeniu z kawą i marihuaną. Nie myślałem wtedy zbyt wiele o tym, jak te substancje mogą ze sobą oddziaływać – kawa była dla mnie czymś zupełnie normalnym, a marihuana używana raczej rekreacyjnie, czasem żeby się wyciszyć. Niestety, połączenie tych trzech rzeczy – Welbox, kofeina i THC – zamiast poprawy, przyniosło u mnie poczucie silnego zmęczenia, wręcz wyczerpania psychicznego i fizycznego. Czułem się otępiały, pozbawiony energii, jakbym chodził cały czas w gęstej mgle.

Minął rok, odkąd całkowicie odstawiłem marihuanę, a od kilku dni nie piję kawy (i planuję całkowicie z nią skończyć). I dopiero teraz – po raz pierwszy od rozpoczęcia terapii Welboxem – czuję, że lek działa tak jak powinien. Nagle coś się odblokowało. Czuję się bardziej skupiony, żywy, zaangażowany. Jakbym wreszcie wyszedł z jakiegoś akwarium – to najlepsze porównanie. Już nie patrzę na świat zza szyby, nie czuję się przytłumiony. Jestem tu i teraz.

Chciałem się tym podzielić, bo mam wrażenie, że mało kto zdaje sobie sprawę, jak bardzo takie rzeczy jak kofeina czy marihuana wpływają na układ nerwowy, a przez to zmieniają sposób, w jaki działa lek. Ja sam tego nie rozumiałem, dopóki nie odstawiłem wszystkiego. Welbox dopiero teraz pokazuje swoje prawdziwe możliwości – i szczerze mówiąc, jestem pozytywnie zaskoczony. Jeśli ktoś ma wątpliwości co do skuteczności leku, warto zastanowić się, czy inne substancje nie przeszkadzają w jego działaniu. Dla mnie to zmieniło wszystko.

Przepisano mi Welbox w dawce 150 mg dziennie z powodu dużej depresji. Przez pierwsze 2–3 tygodnie nie zauważyłam poprawy nastroju, natomiast pojawiły się bóle głowy i bezsenność. Dopiero po trzecim tygodniu zaczęłam odczuwać wyraźną zmianę – poprawiło się moje samopoczucie psychiczne. Poczułam się „lżejsza”, pogodniejsza i po dłuższym czasie zaczęłam znowu dbać o siebie.

Miałam więcej energii, przestałam całymi dniami leżeć i oglądać telewizję, rzadziej drzemałam w ciągu dnia. Uregulował mi się sen, zaczęłam znowu interesować się życiem – miałam chęć, żeby coś zrobić, zaangażować się, planować. To uczucie, kiedy znów chce się żyć, być miłym człowiekiem i mieć energię na cokolwiek, było naprawdę piękne. Dodatkowym „bonusem” była dla mnie utrata wagi – przez 6 miesięcy schudłam około 13–14 kg. Praktycznie nie miałam apetytu, jedzenie w ogóle mnie nie interesowało. Jadłam tylko raz dziennie, po godzinie 16:00 – i to tylko dlatego, że wiedziałam, że muszę coś zjeść, żeby nie zemdleć.

Niestety, około 8. miesiąca zaczęłam odczuwać coś w rodzaju emocjonalnego spłaszczenia. Nadal funkcjonowałam, ale miałam wrażenie, że znowu przestaję się przejmować, że znowu wszystko mnie coraz mniej obchodzi, że pojawia się więcej smutku, więcej bezradności. Przetrwałam całą zimę (ciemną, zimną i ponurą) na tej samej dawce – 150 mg dziennie. Wiosną zauważyłam, że mój nastrój wrócił do poziomu sprzed rozpoczęcia leczenia – jakby wszystko, co osiągnęłam w pierwszym półroczu, się cofnęło.

Lekarz zaproponował zwiększenie dawki do 150 mg dwa razy dziennie. I tak zrobiłam. Po tygodniu zaczęły się napady lękowe i ataki paniki. Nie sporadyczne – tylko ciągłe, całodzienne uczucie paniki, napięcia i niepokoju, dzień w dzień przez sześć miesięcy. Musiałam wielokrotnie zatrzymywać samochód, bo nie byłam w stanie prowadzić, musiałam uspokajać się na parkingu, żeby wrócić do domu. Przestałam przesypiać noce – 3–4 godziny snu i to przerywanego, bez regeneracji. Mój mózg nie był w stanie skupić się na niczym – ani na książce, ani na filmie, ani nawet na głupiej krzyżówce. Byłam kłębkiem nerwów, trzęsłam się, nie mogłam się wyciszyć, żyłam w ciągłym stanie zagrożenia.

Lekarz prosił mnie, żebym jeszcze poczekała, że to minie. Nie minęło. W końcu po 7 miesiącach odstawiłam wieczorną dawkę i wróciłam do jednej tabletki rano. I wtedy – jak ręką odjął – zniknęły wszystkie napady paniki i ciągłe napięcie. Kompletnie, dosłownie w ciągu miesiąca. Ulga była ogromna.

Choć 150 mg rano nadal nie sprawiało, że wróciłam do tak dobrego samopoczucia, jakie miałam w pierwszych miesiącach terapii, to bałam się całkowicie odstawić lek, bo mimo wszystko nie byłam tak smutna i bezradna jak przed leczeniem. Dlatego wzięłam drugą zimę na Welboxie, w tej samej dawce – choć czułam, że to już nie działa tak jak wcześniej.

Teraz mijają dwa lata od rozpoczęcia leczenia i powoli schodzę z Welboxu całkowicie. Nie wiem, czy bez niego będzie lepiej. Może tak, a może nie. Ale wiem jedno – nie chcę wracać tam, gdzie byłam przed rozpoczęciem terapii. I jeśli poczuję, że jest źle, dam sobie szansę na inny lek. Welbox nie był idealny, ale pomógł mi jakoś przetrwać.

Ten lek naprawdę bardzo mi pomógł. Przez pierwsze trzy tygodnie przyjmowania Welboxu nie zauważyłam żadnych skutków ubocznych, czułam się dobrze i zaczęłam mieć nadzieję, że coś wreszcie działa. Niestety, kiedy lekarz zwiększył mi dawkę, zaczęłam zauważać, że całkowicie zniknął mi apetyt – dosłownie przestałam odczuwać głód. Trwało to przez cały okres, kiedy brałam ten lek. Straciłam sporo na wadze, i to nie tylko z powodu depresji – w pewnym momencie musiałam dorobić trzecią dziurkę w pasku, bo wcześniejsze dwie już były za luźne.

Kiedy zaczęłam stopniowo odstawiać Welbox, dopiero wtedy zobaczyłam, jak bardzo ten lek wpływał na moje ciało. Muszę uczulić innych – jeśli kiedykolwiek mieliście drgawki albo ktoś w rodzinie miał epilepsję, nie bierzcie tego leku!. Podczas schodzenia z dawki miałam kilka momentów, w których dosłownie czułam, że zaraz dostanę ataku padaczki – zaczynał boleć mnie czubek głowy, pojawiało się jakieś dziwne uczucie w czaszce, jakby mózg miał się zaraz “zresetować”, a ja dostać jakiegoś udaru.

Witam, rowniez dostalam Welbox na stany lękowe , fobie spoleczna i radio w glowie-ADHD . Stosowalam do tej pory leki z grupy ssri i pomagaly tylko na poczatku stosowania . Lekarz prowadzaca podjela decyzje o wejscie na grupe lekow docelowo dzialajacych na dopamine co bylo strzalem w dziesiatke i przy okazji zdiagnozowano u mnie ADHD . “Radio” przestalo grac i wkoncu czuje ze moge zyc normalnie , lęki ustepuja juz na samym poczatku stosowania . Jedyny minus u mnie to po wejsciu na dawke 300mg luzne stolce ,ale to pikus przy ilosci plusow jakie daje lek .

Mam 33 lata i od 15 lat walczę z OCD (głównie natręctwa myślowe i ruminacje). Obecnie biorę Paroxinor 30 mg oraz Welbox 150 mg.
Paroksetyna to jedyny SSRI, który działa na mnie najlepiej – znacznie ogranicza OCD i lęki, ale niestety powoduje senność, apatię i spadek libido.

Lekarz dołączył Welbox, aby skorygować te skutki uboczne. Motywacja wróciła i senność zniknęła, ale pojawiło się nadmierne pobudzenie, nasilona gonitwa myśli i wzrost objawów OCD.

Szukam informacji o Welboxie 75 mg, ale w Polsce nie ma mniejszej dawki niż 150 mg. Użytkowniczka Silna1980 wspominała, że lekarz pozwolił jej dzielić tabletkę i nie wystąpiły działania niepożądane.

Czy ktoś z Was dzielił Welbox (np. do ~75 mg) i może podzielić się doświadczeniem?
Z góry dziękuję.