Opinie Zalasta

Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Zalasty (olanzapiny) w leczeniu zaburzeń psychicznych, takich jak schizofrenia, epizody maniakalne lub choroba afektywna dwubiegunowa? Czy zauważyliście poprawę w zakresie stabilizacji nastroju, zmniejszenia urojeń, halucynacji, lęku albo nadmiernego pobudzenia? Interesuje mnie również, jak Zalasta wpłynęła na codzienne funkcjonowanie – sen, koncentrację, emocje oraz ogólne poczucie „wyciszenia” psychicznego. Jakie skutki uboczne pojawiły się w trakcie terapii, na przykład senność, przyrost masy ciała, zwiększony apetyt, suchość w ustach, zawroty głowy, spowolnienie psychoruchowe albo zmiany metaboliczne? Czy objawy te były nasilone na początku leczenia i czy z czasem ulegały złagodzeniu?

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Stosuję Zalastę od około 2 miesięcy, w połączeniu z Lamictalem, trazodonem oraz Efectin ER. Zalastę przyjmuję wieczorem, przed snem. Od momentu rozpoczęcia terapii przestałam budzić się z silnym lękiem i poczuciem niepokoju, które wcześniej bardzo utrudniały mi codzienne funkcjonowanie. Ten lek pomógł mi naprawdę ogromnie. Pełne działanie było u mnie odczuwalne dopiero po około 6 tygodniach regularnego stosowania, ale w moim przypadku efekt końcowy jest bardzo pozytywny. Dla mnie Zalasta okazała się naprawdę świetnym lekiem i znacząco poprawiła jakość mojego życia.

Stosuję Zalastę dopiero od czterech dni, ale już teraz widzę wyraźną poprawę, szczególnie jeśli chodzi o bezsenność związaną z chorobą afektywną dwubiegunową. Może nie śpię jeszcze bardzo długo, ale jakość snu zdecydowanie się poprawiła – nawet po kilku godzinach czuję się bardziej wypoczęta i zregenerowana niż wcześniej.

Skutkiem ubocznym, o którym zostałam uprzedzona, jest przyrost masy ciała – podobno jest on bardzo częsty przy stosowaniu Zalasty. Martwię się, bo widzę, że mój syn, który również przyjmuje ten lek, wyraźnie przybrał na wadze od czasu rozpoczęcia terapii.

Zaczęłam przyjmować Zalastę kilka miesięcy temu w leczeniu choroby afektywnej dwubiegunowej typu II, jako zamiennik Latudy, która nie była w pełni refundowana przez moje ubezpieczenie. Naprawdę nie mogę powiedzieć o tym leku nic złego. Przyjmuję Zalastę na noc i śpię bardzo głęboko oraz spokojnie, co wcześniej było dla mnie dużym problemem.

Wbrew wielu opiniom, które czytałam, udało mi się schudnąć około 10 kg dzięki świadomemu liczeniu kalorii, więc w moim przypadku lek nie przeszkodził w kontroli wagi. Czuję się spokojna, zrównoważona i emocjonalnie stabilna, jak najlepsza wersja samej siebie. Jestem naprawdę wdzięczna za olanzapinę i za to, jak bardzo poprawiła jakość mojego życia.

Po sześciu miesiącach codziennego, bardzo silnego lęku w końcu dostałam Zalastę. Przyjmuję ją dopiero od tygodnia, ale zadziałała niemal od razu – poziom lęku wyraźnie się obniżył i z każdym dniem czuję, że stopniowo ustępuje. Już po pierwszych dawkach zauważyłam ogromną ulgę, taką, jakiej wcześniej nie dawały żadne inne próby leczenia. Zgadzam się z jedną z wcześniejszych opinii – w moim przypadku ten lek dosłownie uratował mi życie.

Dosłownie odzyskałem dzięki niemu żonę. Zaczęła przyjmować Zalastę w tygodniu, w którym została wprowadzona do leczenia i od tamtego momentu nasze życie bardzo się zmieniło na lepsze. Na pełne działanie trzeba było poczekać kilka tygodni, ale efekt końcowy był tego wart. Na przestrzeni lat dawka musiała być dwukrotnie zwiększana, co było związane z długoterminowym charakterem terapii i potrzebą utrzymania stabilnego efektu. Co ciekawe, choć dystonia jest wymieniana jako rzadkie działanie niepożądane, w jej przypadku Zalasta pomogła zmniejszyć objawy dystonii, zamiast je nasilić. Dla naszej rodziny ten lek okazał się prawdziwym przełomem.

Mam chorobę afektywną dwubiegunową z objawami psychotycznymi i przez długi czas bardzo zmagałam się z problemami ze snem. Z tego powodu mój psychiatra włączył mi Zalastę w niskiej dawce. Lek zadziałał naprawdę świetnie – w końcu udało mi się przespać całą noc, bez ciągłego wybudzania się i napięcia. Dla mnie to ogromna ulga i realna poprawa jakości życia.

Niedawno przepisano mi Zalastę podczas wizyty w poradni, ponieważ zmagałam się z ciężką depresją w przebiegu choroby afektywnej dwubiegunowej. Wcześniej przyjmowałam Efectin ER, ale miałam po nim silne skurcze mięśni i takie „zamglenie”, że nie byłam w stanie normalnie funkcjonować. Już w ciągu kilku dni od rozpoczęcia Zalasty nastąpiła ogromna poprawa – dosłownie jakby ktoś odwrócił sytuację o 180 stopni. To było niesamowite. Nie mogłam uwierzyć, jak szybko i jak wyraźnie poczułam się lepiej po włączeniu Zalasty.

Lek jest skuteczny, ale niestety uniemożliwia mi podjęcie pracy, więc muszę go odstawić. Zastanawiam się, jakie problemy mogą się z tym wiązać, bo jednocześnie przyjmuję Zoloft. Piszę też w imieniu mojego męża – on ma depresję i chorobę afektywną dwubiegunową i również stosuje Zalastę.