Opinie Zodgane

Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Zodgane w leczeniu objawów alergicznego nieżytu nosa lub polipów nosa? Czy zauważyliście wyraźną poprawę – zmniejszenie uczucia zatkanego nosa, mniejsze kichanie, mniej wodnistej wydzieliny albo lepszy sen w nocy? A może lek nie zadziałał tak, jak się spodziewaliście? Czy pojawiły się u Was jakieś skutki uboczne, jak np. krwawienia z nosa, podrażnienie śluzówki, ból głowy, pieczenie albo uczucie suchości w nosie? Czy ktoś z Was miał długoterminowe skutki, np. związane z częstym stosowaniem sterydów? Wasze opinie mogą naprawdę pomóc osobom, które dopiero rozważają rozpoczęcie kuracji Zodgane – szczególnie jeśli mają za sobą inne terapie, które nie przyniosły efektu.

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Mam alergię sezonową i bywa z nią różnie – niektóre lata są znośne, inne to totalna masakra. W tym roku było naprawdę źle: ciągłe kichanie, zatkany nos, wodnista wydzielina bez końca, a do tego krwawienia z nosa. Czułam się wykończona, zmęczona, nie mogłam normalnie funkcjonować. Żadna to przyjemność, ani tym bardziej coś, z czym da się żyć na co dzień.

Parę lat temu lekarz przepisał mi Zodgane, ale wtedy stosowałam go krótko. Teraz wróciłam do niego i już po dwóch dniach poczułam ogromną różnicę – wreszcie mogę oddychać jak człowiek, nie jestem śpiąca, nie cieknie mi z nosa i skończyły się krwawienia. Dla mnie ten lek to naprawdę coś w rodzaju małego cudu. Zero skutków ubocznych, a efekt jest szybki i odczuwalny.

Z alergią zmagam się już prawie 15 lat i przez większość tego czasu trudno było mi znaleźć lek, który naprawdę przynosiłby wyraźną ulgę. Większość preparatów działała co najwyżej umiarkowanie.

Dopiero Zodgane realnie poprawiło komfort mojego życia – objawy są znacznie łatwiejsze do opanowania, a to automatycznie oznacza mniej dodatkowych wydatków na inne leki czy wizyty. Mam ograniczony budżet, więc to mój absolutny „must-have”, chociaż szczerze – mogłoby to być trochę tańsze.

Co ciekawe, zauważyłam też, że połączenie Zodgane z lekami bez recepty (np. tabletkami na alergię) działa u mnie dużo skuteczniej. Nie miałam żadnych skutków ubocznych, tylko same pozytywne efekty.

Lekarz przepisał mi Zodgane jako formę leczenia przewlekłych problemów z zatokami. Zanim zaczęłam go stosować, miałam co najmniej trzy infekcje zatok rocznie – każda kończyła się antybiotykiem, bo bez tego nie dało się poradzić z bólem, uciskiem i zalegającą wydzieliną.

Teraz robię jedną psiknięcie do każdej dziurki każdego wieczoru – i szczerze mówiąc, od kilku lat nie potrzebowałam żadnego antybiotyku na zatoki. Dla mnie to ogromna różnica.

Miałem już usuwane polipy aż sześć razy i stosuję Zodgane praktycznie od momentu, gdy tylko pojawiło się na rynku. Może faktycznie trochę pomogło zahamować ich odrastanie, ale przez ostatnie pięć miesięcy codziennie zmagałem się z bólami głowy. Zaczęło mnie to zastanawiać – może po prostu używam Zodgane zbyt długo i organizm zaczął reagować inaczej?

Odstawiłem lek i… bóle głowy zniknęły. Co za ulga. Szczerze mówiąc, nie spodziewałem się, że to właśnie aerozol może być winny.

Stosowałem Zodgane przez około trzy tygodnie. Niestety musiałem odstawić, bo zaczęły się uporczywe bóle głowy i bardzo silne zaburzenia smaku – w ustach cały czas czułem metaliczny posmak, który był wręcz nie do zniesienia. Minął już ponad tydzień od ostatniego użycia – bóle głowy ustąpiły, ale ten metaliczny smak dalej się utrzymuje. Nie wiem, czy to typowa reakcja, ale u mnie zdecydowanie nie zadziałało tak, jak powinno.