Pieczenie po Condyline - Co zrobić?

Pieczenie po zastosowaniu Condyline jest częstym efektem ubocznym. ​

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/condyline/pieczenie-po-condyline-co-zrobic

Mam pytanie do tych, którzy stosowali Condyline. Zaczęłam leczenie i już po pierwszym dniu czuję mega pieczenie, skóra zrobiła się czerwona i jakby podrażniona. Normalne to? Da się jakoś to złagodzić? Bo szczerze mówiąc, zaczynam panikować, że coś robię nie tak…
Ktoś miał podobne doświadczenia? Jak sobie z tym poradziliście? Nie chcę rezygnować z leczenia, ale trochę mnie to przeraża. Pomocy!

@bolcia67 witaj w klubie! :sweat_smile: Jak zaczęłam stosować Condyline, to miałam dokładnie to samo. Po pierwszej aplikacji myślałam: “A, spoko, nic się nie dzieje”, ale już wieczorem czułam, jakby mi ktoś przypalał skórę papierosem. Na drugi dzień skóra była czerwona, jakbym się przypiekła na słońcu, a trzeciego dnia to już w ogóle – swędzenie, pieczenie, zaczerwienienie jak diabli. No ale, co zrobić, chciałam się pozbyć tego syfu, to musiałam przecierpieć.

Mogę Ci doradzić kilka rzeczy, które mi pomogły:

• Nie smaruj na siłę dużej powierzchni – ja na początku posmarowałam zdrową skórę wokół i potem miałam niezły bajzel, bo była podrażniona.
  • Lekarz powiedział mi, żeby przed aplikacją nałożyć wazelinkę albo maść cynkową wokół zmian – to naprawdę pomaga!
  • Jak już bardzo piekło, to brałam Sudocrem i delikatnie smarowałam po leczeniu – łagodziło podrażnienia i szybciej się wszystko goiło.
  • Jeśli pieczenie jest nie do zniesienia, możesz zrobić dzień przerwy i sprawdzić, czy się poprawia.

Nie poddawaj się! Po tygodniu moje kłykciny zaczęły znikać i wszystko się zagoiło. Pieczenie to norma, ale da się je znieść. Jak coś, pisz – wszyscy tu przez to przechodziliśmy!

Słuchaj, @bolcia67 , ja to się prawie poddałem przez to pieczenie. Serio. Pierwszy dzień – spoko, drugi dzień – okej, ale już trzeciego miałem wrażenie, że ktoś mi polał to miejsce wrzątkiem. Jak patrzyłem w lusterko, to skóra była czerwona jak po poparzeniu słonecznym. Miałem ochotę rzucić to w cholerę, ale znajomy lekarz powiedział mi, że to normalne – Condyline dosłownie wypala te brodawki, więc musi boleć. Super informacja, prawda