W początkowym okresie stosowania escitalopramu mogą wystąpić nudności, bóle i zawroty głowy, zmęczenie oraz zaburzenia snu. Są to typowe działania niepożądane, które zwykle ustępują w ciągu kilku dni do tygodni. Pełne efekty terapeutyczne pojawiają się najczęściej po 2–4 tygodniach regularnego stosowania.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/escitalopram/pierwsze-dni-na-escitalopramie-co-sie-czuje
Słuchajcie, zaczęłam brać Escitalopram dwa dni temu i czuję się dziwnie. Mam wrażenie, że momentami bardziej się nakręcam, a czasem jestem otępiała i chce mi się spać. Raz mam ochotę biegać po domu, a za chwilę czuję się, jakbym w ogóle nie miała energii. Czy to normalne w pierwszych dniach brania? Czy ktoś z Was miał takie wahania? Nie wiem, czy powinnam to przeczekać, czy od razu lecieć do lekarza. Czuję się trochę zagubiona, bo myślałam, że będzie lepiej, a na razie mam wrażenie, że jest chaos w głowie. Jak było u Was w tych pierwszych dniach?
Ja przez pierwsze dni na Escitalopramie miałam wrażenie, że ktoś mi w głowie robi niezłą rewolucję! Raz się śmiałam z głupot, raz płakałam bez powodu, a następnego dnia budziłam się z myślą „Boże, co jest ze mną nie tak?!”. Serce mi waliło, byłam roztrzęsiona i wiecznie zmęczona. Myślałam: „A może ten lek jest nie dla mnie?”. Ale moja znajoma, która też to brała, uspokajała mnie, że pierwsze dni czy nawet tygodnie mogą być dziwne, bo organizm się musi przyzwyczaić do tego całego zamieszania z serotoniną. Ja po jakichś dwóch tygodniach poczułam, że jest spokojniej w głowie, choć początki były koszmarne. I powiem Ci, że teraz dziękuję sobie, że nie rzuciłam tego w kąt, bo po miesiącu miałam już o niebo lepszy nastrój, mniej lęków, lepszy sen.
Jeśli chodzi o wahania – to normalne. Niektórzy czują się pobudzeni, inni zmuleni, jeszcze inni mają jakieś dziwne zawroty głowy. Ważne, żebyś dała sobie trochę czasu i obserwowała, czy to się uspokaja. Jeśli jest bardzo źle, to jasne, że warto skonsultować się z lekarzem. Ale takie delikatne rozregulowanie w pierwszych dniach często mija samo. Ja też miałam wątpliwości, czy się nie wygłupiam z tym lekiem, ale po paru tygodniach zobaczyłam znaczną różnicę na plus. Także trzymaj się, bądź cierpliwa, a jak masz jakieś pytania, zawsze możesz tu napisać! Oby ten chaos wkrótce Ci minął, bo wiem, jakie to nieprzyjemne.