Działanie Esogno pojawia się zazwyczaj w ciągu 20 do 30 minut od momentu przyjęcia tabletki.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/esogno/po-jakim-czasie-dziala-esogno/
Działanie Esogno pojawia się zazwyczaj w ciągu 20 do 30 minut od momentu przyjęcia tabletki.
Po jakim czasie działa Esogno? Lekarz mi przepisał na bezsenność (mam 2 mg), bo ostatnio totalnie nie mogę spać – wiercę się całą noc, myśli krążą, a rano jestem wrakiem. Wzięłam pierwszy raz wczoraj i niby trochę mnie przytkało, ale nie zasnęłam od razu. I teraz się zastanawiam, czy to ja coś źle robię, czy może trzeba poczekać, aż organizm się przyzwyczai?
Brałam Esogno przez jakieś 3 miesiące i dokładnie pamiętam, jak to działało u mnie. Zazwyczaj zasypiałam po jakichś 20–30 minutach, ale musiałam być już w łóżku i w trybie „nie myślę o niczym”. Jak brałam tabletkę i jeszcze sprzątałam kuchnię albo przeglądałam telefon, to potrafiłam siedzieć do północy i nic. Ale jak tylko wzięłam tabletkę, położyłam się, zgasłam światło i zamknęłam oczy – to działało jak złoto.
Nie wiem jak u innych, ale ja sobie wypracowałam taki rytuał: herbata z melisy, gorąca kąpiel, piżamka i dopiero wtedy tabletka. No i żadnego jedzenia na noc – jak zjadłam coś cięższego, to tabletka działała wolniej.
U mnie działała naprawdę dobrze, ale trzeba było to ogarnąć „od siebie”, a nie liczyć, że po łyknięciu od razu odetnie. Teraz już nie biorę – przeszłam na CBT (taką terapię snu) i jest lepiej, ale Esogno uratowało mi parę miesięcy życia, naprawdę. Trzymam kciuki i nie zniechęcaj się po pierwszej nocy!
Biorę Esogno do dziś i u mnie zaczyna działać dosłownie po 15 minutach, ale mój organizm to chyba ma tryb turbo
Wcześniej brałam inne leki – Stilnox, Hydroksyzynę, nawet melatoninę – ale to wszystko albo nie działało wcale, albo budziłam się co godzinę. Esogno (mam 3 mg) to był dla mnie zmiana w życiu, ale też trzeba wiedzieć, jak z nim postępować.
Nie raz mi się zdarzyło wziąć tabletkę i potem jeszcze siedzieć w komputerze – i efekt był taki, że niby senność, ale nie mogłam zasnąć, bo byłam rozbudzona ekranem. Teraz już wiem, że jak biorę, to gaszę wszystko, nawet psa wyganiam z łóżka, żeby mnie nie szturchał łapą w nocy
Mam znajomą pielęgniarkę, która mówiła mi, że eszopiklon działa szybko, ale tylko wtedy, gdy ciało jest gotowe na sen. Czyli nie po kawie, nie po ciężkiej kolacji i nie wtedy, jak w głowie karuzela.
Więc moja rada – bierz, ale z głową. Przygotuj sobie spokojny wieczór, odetnij się od wszystkiego i wtedy Esogno pokaże, co potrafi. Nie oczekuj cudów w 5 minut, ale po pół godzinie – ja już w krainie snów. Powodzenia!