Po jakim czasie działa Mydocalm?

Czas działania Mydocalm zależy od indywidualnych cech organizmu pacjenta, przyczyny stosowania leku oraz sposobu podania. Jednak zazwyczaj pierwsze efekty można zauważyć po około 30-60 minutach od przyjęcia leku.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/mydocalm/po-jakim-czasie-dziala-mydocalm

Hej wszystkim! Mam pytanie, bo lekarz przepisał mi Mydocalm na bóle pleców i sztywność mięśni. Wzięłam pierwszą tabletkę dzisiaj rano i jakoś nie czuję dużej różnicy. Czy to normalne? Po jakim czasie zaczynacie czuć, że ten lek działa? Czy to bardziej “od razu”, czy potrzeba kilku dni, żeby zobaczyć efekty? Trochę się martwię, że coś ze mną jest nie tak albo może dawka za mała? Będę wdzięczna za każdą podpowiedź!

@lebiodka Mydocalm brałam rok temu, jak miałam problemy z kręgosłupem – dokładnie po tej akcji z noszeniem szafki, co myślałam, że jestem Pudzianem, a potem ledwo wstałam z łóżka. U mnie działał tak trochę… stopniowo. Pierwszego dnia to miałam wrażenie, że bardziej czuję, że wzięłam tabletkę, niż że faktycznie mi pomogło. Ale na drugi dzień zaczęłam zauważać, że plecy są jakby mniej sztywne i ten ból, taki rwący, powoli odpuszczał.

Pamiętam, że brałam to dwa razy dziennie i po trzech dniach było już wyraźnie lepiej. Ale muszę ci powiedzieć, że to nie jest tak, że nagle wstajesz i “wow, jestem jak nowa”. Mydocalm trochę pomaga mięśniom się rozluźnić, ale jak mi lekarz mówił, trzeba dać im czas. A jak jest naprawdę źle, to fajnie działa z jakimś masażem albo ciepłym kompresem.

Moja ciotka, która wiecznie narzeka na kręgosłup, mówi, że u niej Mydocalm działa dopiero po tygodniu, bo ona ma wszystko na zaciśnięte na maksa (jej słowa). Więc to chyba zależy od organizmu i od tego, jak bardzo te mięśnie masz spięte.