Działanie Tezeo zazwyczaj rozpoczyna się w ciągu kilku godzin po przyjęciu dawki, ale pełny efekt terapeutyczny może być widoczny po kilku tygodniach regularnego stosowania. Tezeo, zawierający telmisartan, jest lekiem przeciwnadciśnieniowym stosowanym w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi. Substancja czynna, telmisartan, działa przez blokowanie działania angiotensyny II, substancji w organizmie, która powoduje zwężenie naczyń krwionośnych. W rezultacie naczynia krwionośne rozszerzają się, co umożliwia krwi płynąć łatwiej, a ciśnienie krwi obniża się.
Mam pytanie do osób, które biorą Tezeo na nadciśnienie. Lekarz przepisał mi go tydzień temu, bo od jakiegoś czasu miałam dość wysokie ciśnienie, czasem nawet 160/100. Biorę tabletkę rano, tak jak kazał, ale zastanawiam się po jakim czasie właściwie zaczyna działać Tezeo. Czy to jest tak, że działa od razu tego samego dnia, czy trzeba poczekać kilka tygodni aż się organizm „ustawi”?
Trochę się stresuję, bo mierzę ciśnienie codziennie i raz jest lepiej, raz gorzej. Nie wiem czy to normalne na początku leczenia. Może ktoś z Was też zaczynał brać Tezeo i pamięta jak to było u niego na początku? Po jakim czasie zauważyliście wyraźną poprawę? Będę wdzięczna za każdą odpowiedź, bo wiadomo jak to jest – człowiek się nakręca jak zaczyna nowe leki.
U mnie było bardzo podobnie jak u Ciebie. Też dostałam Tezeo na nadciśnienie, bo zaczęły mi wychodzić dziwne wyniki przy pomiarach w domu. Na początku myślałam, że tabletka zadziała od razu jak coś na ból głowy, ale tak to niestety nie działa.
Pierwsze dni były trochę dziwne, bo raz miałam 140, raz 150, raz nawet 135 i już się cieszyłam, że super działa, a następnego dnia znowu skok. Lekarz mi później powiedział, że organizm musi się przyzwyczaić do telmisartanu i że potrzeba trochę czasu, żeby ciśnienie się ustabilizowało.
U mnie tak naprawdę dopiero po około 2–3 tygodniach zobaczyłam, że wyniki zaczęły być bardziej równe. Wcześniej miałam codziennie inne pomiary, a potem zaczęło się trzymać mniej więcej w okolicach 125–135. Teraz biorę już prawie rok i powiem szczerze, że czuję dużą różnicę – mniej boli mnie głowa i nie mam tego dziwnego pulsowania w skroniach.
Moja mama też bierze Tezeo i mówiła, że u niej było podobnie – pierwszy tydzień prawie nic nie widziała w wynikach, a dopiero potem zaczęło się poprawiać. Więc z mojego doświadczenia trzeba dać temu lekowi trochę czasu.
Lekarz przepisał mi Tezeo 40 mg, bo ciśnienie zaczęło mi wariować po czterdziestce. Myślałem, że wezmę tabletkę i następnego dnia będę miał idealne wyniki. No niestety tak to nie działa.
Pierwszy efekt zauważyłem właściwie tego samego dnia, bo wieczorem miałem trochę niższe ciśnienie niż zwykle. Ale to było raczej takie delikatne obniżenie, nic spektakularnego. Dopiero po jakimś czasie zacząłem widzieć prawdziwą różnicę.
U mnie po około miesiącu było widać, że ciśnienie się naprawdę uspokoiło. Wcześniej miałem nawet 155–160, a teraz zazwyczaj 120–130. Znajomy z pracy też bierze Tezeo i mówił dokładnie to samo – pierwsze dni niewiele zmieniają, a dopiero po kilku tygodniach widać efekt.
Z tego co wiem to jest normalne przy lekach na nadciśnienie. One działają powoli, ale za to stabilnie przez cały dzień. Ja teraz biorę rano jedną tabletkę i praktycznie mam spokój z tym ciśnieniem przez resztę dnia. Więc jeśli dopiero zaczęłaś, to spokojnie – czas robi swoje przy tym leku.