Włosy mogą zacząć odrastać po 2-3 miesiącach regularnego stosowania leku Alpicort E, ale proces ten zależy od indywidualnych czynników, takich jak stopień zaawansowania choroby, przyczyna łysienia oraz reakcja organizmu na lek.
U mnie po Alpicort E na początku w ogóle nie było efektu wow, a wręcz miałam wrażenie, że przez pierwsze tygodnie włosy dalej lecą. Dopiero mniej więcej po 6–8 tygodniach zaczęłam widzieć pierwsze krótkie włoski i trochę mniej prześwitów, więc w moim przypadku to nie zadziałało od razu. Po miesiącu byłam już zniechęcona, ale potem jednak coś zaczęło się dziać. Moim zdaniem przy tym leku trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo po 2–3 tygodniach jest zwykle za wcześnie, żeby oceniać, czy działa.
Ja bym nie nastawiała się, że włosy po Alpicort E odrosną po kilku dniach, bo u mnie pierwsze sensowne oznaki poprawy były dopiero po około 2 miesiącach regularnego stosowania. Najpierw bardziej patrzyłam na to, czy skóra głowy się uspokaja i czy włosy wypadają trochę mniej, a dopiero później zaczęły pojawiać się nowe, krótkie włoski. Z tego, co sama zauważyłam, ten preparat wymaga czasu i miesiąc to często jeszcze mało, żeby zobaczyć wyraźny efekt. Najgorsze jest to, że człowiek chce widzieć poprawę od razu, a przy włosach wszystko niestety dzieje się bardzo powoli.