Po jakim czasie poprawa po Parogenie?

Poprawa nastroju i objawów po rozpoczęciu stosowania Parogenu zazwyczaj występuje po 2-4 tygodniach regularnego przyjmowania leku. Warto jednak podkreślić, że indywidualna reakcja na leczenie może się różnić, a u niektórych pacjentów pełne korzyści terapeutyczne mogą stać się widoczne dopiero po kilku miesiącach. Parogen, jako selektywny inhibitor wychwytu zwrotnego serotoniny (SSRI), działa poprzez zwiększenie dostępności serotoniny w mózgu, co wpływa na poprawę nastroju i zmniejszenie objawów depresji oraz zaburzeń lękowych. Na początku terapii niektórzy pacjenci mogą doświadczyć łagodnych efektów ubocznych, które zwykle z czasem ustępują, gdy organizm adaptuje się do leku.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/parogen/po-jakim-czasie-poprawa-po-parogenie/

Jestem na Parogenie od 12 dni (20 mg) i zaczynam się zastanawiać, kiedy to w ogóle zacznie działać… Biorę na lęk i depresję, bo już naprawdę nie dawałam rady funkcjonować. Na razie czuję głównie skutki uboczne – trochę mdłości, czasem większy niepokój, sen taki sobie.

Powiedzcie mi szczerze – po jakim czasie Wam zadziałał Parogen? Czy to normalne, że po prawie dwóch tygodniach nie czuję jakiejś wielkiej poprawy? Trochę się boję, że to „nie ten lek”…

Spokojnie, 12 dni to naprawdę bardzo wcześnie. Ja też na początku myślałam, że coś jest nie tak, bo przez pierwsze dwa tygodnie czułam się nawet gorzej – większy lęk, rozbicie, problemy ze snem.

U mnie pierwsze delikatne oznaki poprawy pojawiły się mniej więcej po 3 tygodniach. To nie było tak, że nagle obudziłam się szczęśliwa. Raczej zauważyłam, że nie płaczę codziennie, że mam trochę więcej energii, że łatwiej mi wyjść z domu. Taka mała poprawa, ale odczuwalna.

Pełniej zaczęło działać po około 5–6 tygodniach. Wtedy dopiero poczułam, że wracam do siebie. Wcześniej też miałam myśli „to nie działa”, „po co ja to biorę”. Daj sobie trochę czasu. Parogen to nie tabletka przeciwbólowa, że bierzesz i za godzinę jest efekt.

Ja miałam dokładnie to samo pytanie, co Ty. Brałam Parogen na silną nerwicę i ataki paniki. Pierwsze dwa tygodnie to była huśtawka – raz lepiej, raz gorzej. Nawet miałam moment, że chciałam odstawić, bo myślałam, że mi szkodzi.

Przełom przyszedł gdzieś po miesiącu. Zorientowałam się, że nie mam ataków paniki codziennie. Potem minęły kolejne 2–3 tygodnie i nagle dotarło do mnie, że od dawna nie miałam takiego „ścisku w klatce”. To był proces, nie jeden dzień.

Moja koleżanka brała Parogen na depresję i mówiła, że u niej poprawa była po 4 tygodniach. Każdy reaguje inaczej. Najgorsze jest to czekanie i niepewność. Ale 12 dni to naprawdę jeszcze początek drogi. Czasem najpierw mijają skutki uboczne, a dopiero potem zaczyna się prawdziwe działanie.