Po jakim czasie zaczyna działać Pronasal?

Pronasal zaczyna działać w ciągu 12 godzin od pierwszej dawki, ale pełne efekty terapeutyczne mogą być odczuwalne po 48 godzinach regularnego stosowania.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/pronasal/po-jakim-czasie-zaczyna-dzialac-pronasal

Mam pytanie, bo lekarz przepisał mi Pronasal na alergię i zaczęłam go stosować od wczoraj. Na ulotce piszą, że powinien działać już po 10 minutach, ale szczerze mówiąc, jakoś tego nie czuję… Nos dalej zapchany, kicham jak wariatka i nic się nie zmienia. Czy ktoś z Was już stosował ten lek? Jak to wyglądało u Was? Może ja coś robię źle? Z góry dziękuję za odpowiedzi! :blush:

Powiem Ci, że te “10 minut” to chyba bardziej teoria niż praktyka. Jak zaczęłam go stosować, to po pierwszym psiknięciu też myślałam, że zaraz poczuję ulgę. Ale nic z tego – nos dalej zatkany, kichanie jak szalone, a ja zaczęłam się zastanawiać, czy to w ogóle działa.

U mnie pierwsze efekty były dopiero po paru godzinach, a taka realna ulga przyszła chyba drugiego dnia. Znajoma, która ma alergię na pyłki, mówiła, że u niej zaczęło działać dopiero po dwóch dniach, więc chyba trzeba trochę cierpliwości. Tylko ważne jest, żeby używać go regularnie, rano i wieczorem, bo ja na początku o tym zapominałam i myślałam, że lek nie działa.

A tak na marginesie, moja mama też kiedyś go brała i mówi, że dla niej był za słaby, bo miała już jakieś bardziej przewlekłe zapalenie zatok i musiała zmienić na inny. Także każdy reaguje inaczej.