Pronasal zaczyna działać w ciągu 12 godzin od pierwszej dawki, ale pełne efekty terapeutyczne mogą być odczuwalne po 48 godzinach regularnego stosowania.
Mam pytanie, bo lekarz przepisał mi Pronasal na alergię i zaczęłam go stosować od wczoraj. Na ulotce piszą, że powinien działać już po 10 minutach, ale szczerze mówiąc, jakoś tego nie czuję… Nos dalej zapchany, kicham jak wariatka i nic się nie zmienia. Czy ktoś z Was już stosował ten lek? Jak to wyglądało u Was? Może ja coś robię źle? Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Powiem Ci, że te “10 minut” to chyba bardziej teoria niż praktyka. Jak zaczęłam go stosować, to po pierwszym psiknięciu też myślałam, że zaraz poczuję ulgę. Ale nic z tego – nos dalej zatkany, kichanie jak szalone, a ja zaczęłam się zastanawiać, czy to w ogóle działa.
U mnie pierwsze efekty były dopiero po paru godzinach, a taka realna ulga przyszła chyba drugiego dnia. Znajoma, która ma alergię na pyłki, mówiła, że u niej zaczęło działać dopiero po dwóch dniach, więc chyba trzeba trochę cierpliwości. Tylko ważne jest, żeby używać go regularnie, rano i wieczorem, bo ja na początku o tym zapominałam i myślałam, że lek nie działa.
A tak na marginesie, moja mama też kiedyś go brała i mówi, że dla niej był za słaby, bo miała już jakieś bardziej przewlekłe zapalenie zatok i musiała zmienić na inny. Także każdy reaguje inaczej.
To nie jest taki spray jak Otrivin, po którym nos odtyka się praktycznie od razu. Pronasal jest sterydem donosowym i jego zadaniem jest stopniowe zmniejszanie stanu zapalnego oraz obrzęku śluzówki. Pierwszą poprawę można zauważyć po kilku–kilkunastu godzinach, ale pełniejsze działanie często pojawia się dopiero po około 2 dniach regularnego stosowania. Dlatego po jednym dniu raczej nie ma jeszcze sensu uznawać, że lek nie działa.
Warto też zwrócić uwagę na sposób aplikacji. Końcówkę najlepiej kierować lekko na zewnątrz nosa, w stronę ucha, a nie prosto na przegrodę. Przy psikaniu robi się delikatny wdech, bez mocnego zaciągania, żeby lek został w nosie, a nie spłynął od razu do gardła.
I jeszcze małe sprostowanie: przy alergii standardowo stosuje się go zwykle raz dziennie, a nie rano i wieczorem. U dorosłych najczęściej są to dwa rozpylenia do każdego otworu nosa raz na dobę, a po uzyskaniu poprawy czasem wystarcza po jednym. Stosowanie dwa razy dziennie dotyczy raczej określonych sytuacji, np. leczenia polipów i zwiększenia dawki.
Tak że po pierwszym dniu jeszcze dałabym mu trochę czasu. Jeżeli po kilku dniach nadal nie będzie żadnej różnicy, warto sprawdzić przede wszystkim regularność i technikę aplikacji, bo przy tym leku mają naprawdę duże znaczenie.