Pulmicort razem czy osobno z Berodualem?

Pulmicort i Berodual w postaci roztworów do nebulizacji mogą być podane razem w jednej inhalacji.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/berodual/co-lepsze-berodual-czy-pulmicort

Z tego, co wiem i jak było to u nas rozpisane, Berodual i Pulmicort można stosować podczas tego samego leczenia, ale nie zawsze oznacza to, że trzeba je od razu wlewać razem do nebulizatora. Najczęściej najpierw podaje się Berodual, żeby rozszerzyć oskrzela, a dopiero później Pulmicort, który działa przeciwzapalnie i zmniejsza obrzęk w drogach oddechowych.

U nas zwykle była najpierw inhalacja z Berodualu, a po kilkunastu minutach osobno Pulmicort. Dzięki temu Berodual „otwierał” oskrzela i kolejny lek mógł lepiej dotrzeć głębiej. Wiem jednak, że niektórzy mają zalecone połączenie obu preparatów w jednej inhalacji, ponieważ roztwory do nebulizacji mogą być ze sobą mieszane. Najważniejsze jest więc to, jaki dokładnie schemat został zapisany, bo „razem” może oznaczać zarówno stosowanie obu leków w ramach jednego leczenia, jak i fizyczne zmieszanie ich w komorze nebulizatora.

Trzeba też pamiętać, że te leki robią dwie różne rzeczy. Berodual działa szybciej i rozkurcza oskrzela, dlatego pomaga przy świstach, duszności i skurczu oskrzeli. Pulmicort nie rozszerza oskrzeli od razu, tylko stopniowo wycisza stan zapalny. Po Pulmicorcie warto dokładnie wypłukać usta, a jeśli inhalacja była przez maskę, umyć też twarz.

Wrzucam zdjęcie obu leków, bo łatwo je pomylić, a to są dwa zupełnie różne preparaty i pełnią inne funkcje. U mnie stoją obok siebie, ale nie stosowałbym automatycznie zasady, że zawsze należy je mieszać w jednym pojemniku.