Spadek wagi po Tisercin

Tisercin może powodować spadek masy ciała jako rzadki skutek uboczny.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/tisercin/spadek-wagi-po-tisercin-co-zrobic/

Mam pytanie, może ktoś miał podobnie… Od kiedy zaczęłam brać Tisercin (25 mg na sen, czasem pół), zauważyłam, że zaczęłam tracić na wadze. Na początku się cieszyłam, bo kto by nie chciał, ale teraz to już trochę za dużo. Jem normalnie, nie mam żadnej diety, a waga leci w dół. Czuję się trochę osłabiona, czasem mam mroczki przed oczami jak szybko wstanę. Czy ktoś z Was miał podobnie po tym leku? Czy to normalne, czy powinnam się tym bardziej przejąć? I co mogę z tym zrobić?

@Szczotka u mnie było… powiedzmy – odwrotnie, ale znam temat bardzo dobrze, bo moja siostra brała Tisercin przez ponad rok i właśnie miała to samo, co Ty opisujesz. Na początku brała go na sen i trochę na nerwy, bo miała trudny czas po rozwodzie, wszystko się zawaliło, problemy w pracy, dzieci na głowie… Lekarz przepisał jej Tisercin, żeby w końcu mogła się wyspać i trochę się wyciszyć.

Pierwsze tygodnie – niby działało. Spała lepiej, była spokojniejsza, ale potem zaczęła wyglądać jak cień człowieka. Dosłownie. Mówiła, że nie ma apetytu, chociaż coś tam jadła. Schudła z 8 kilo w niecałe dwa miesiące. Wszyscy mówili, że wygląda „lepiej”, ale ona ledwo miała siłę wstać rano. Skarżyła się, że ma zawroty głowy, czuła się jakby miała zemdleć, czasem ręce jej drżały.

Poszła do lekarza i okazało się, że ten Tisercin może tak działać u niektórych. Mówią, że raczej się tyje, ale ona to była wyjątek. Lekarz zmienił jej lek i wróciło wszystko do normy, ale trochę to trwało.

Więc jak dla mnie – nie olewaj tego. Serio. To, że się chudnie bez wysiłku, brzmi fajnie, ale jak za tym idzie osłabienie i złe samopoczucie, to coś jest nie tak. Pogadaj z lekarzem, może zmieni lek albo przynajmniej sprawdzi, czy wszystko w porządku. Lepiej dmuchać na zimne.