Tisercin może powodować przyrost masy ciała jako skutek uboczny.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/tisercin/czy-stosujac-tisercin-mozna-pic-alkohol/
Tisercin może powodować przyrost masy ciała jako skutek uboczny.
Hej, mam pytanie do Was – czy ktoś z Was pił alkohol podczas brania Tisercinu? Biorę ten lek od niedawna na sen i stany lękowe, i bardzo mi pomaga, ale zbliżają się urodziny męża, będzie impreza rodzinna i nie wiem, czy mogę pozwolić sobie chociaż na kieliszek wina. Lekarz powiedział, że lepiej nie, ale wiadomo jak to jest – teoria teorią, a życie życiem. Jak to wyglądało u Was? Czy coś się stało po alkoholu? Czy lepiej odpuścić całkiem? Dzięki za każdą odpowiedź, bo serio się waham.
Miałam bardzo podobną sytuację. Brałam Tisercin przez pół roku – na początku na sen, potem też trochę na uspokojenie, bo miałam silny lęk napadowy. I też miałam imprezę rodzinną – wesele kuzynki – no i stwierdziłam, że „przecież po jednym kieliszku nic się nie stanie”.
No i niby nie stało się nic wielkiego, ale cały wieczór byłam strasznie zamulona, zamroczona, miałam mroczki przed oczami, kręciło mi się w głowie, a potem nawet nie pamiętam, co kto mówił. W nocy koszmary, rano ból głowy jak po ciężkim kacu – chociaż piłam tylko lampkę wina.
Lek naprawdę mocno działa na układ nerwowy, a alkohol to tylko wszystko pogarsza. Teraz nie piję nic, jak biorę Tisercin – nawet piwa bezalkoholowego unikam. Jak mam imprezę, to po prostu robię sobie przerwę z lekiem dzień wcześniej i dzień później – ale to zawsze po konsultacji z lekarzem.