Wypadanie włosów po Mounjaro - co zrobić?

Wypadanie włosów po wprowadzeniu leku Mounjaro jest rzadkim, ale możliwym efektem ubocznym. Może być wywołane zmianami metabolicznymi i hormonalnymi, jakie zachodzą pod wpływem leku. Mounjaro wpływa na poziomy hormonów regulujących gospodarkę cukrową i energetyczną organizmu, co może tymczasowo zaburzyć cykl wzrostu włosów. Ponadto, w wyniku redukcji masy ciała mogą wystąpić niedobory witamin i minerałów, które również mogą przyczyniać się do osłabienia i wypadania włosów.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/mounjaro/wypadanie-wlosow-po-mounjaro-co-zrobic

Czy ktoś z Was doświadczył wypadania włosów jako skutku ubocznego stosowania leku? Jeśli tak, jak sobie z tym poradziliście? Czy zdecydowaliście się kontynuować terapię, czy może przerwaliście stosowanie?

Wypadanie włosów podczas stosowania Mounjaro może wynikać z niedoboru składników odżywczych, który często pojawia się przy ograniczonym spożyciu jedzenia. To osłabia nie tylko włosy, ale także paznokcie. Zaczęłam suplementować Biotynę 1000 i zauważyłam ogromną poprawę – włosy przestały wypadać, a nawet zaczęły odrastać! :blush:

U mnie świetnie sprawdził się Biotebal. Już po miesiącu zauważyłam różnicę – włosy stały się mocniejsze, skóra wygląda zdrowiej, a paznokcie przestały się łamać. Co ciekawe, dodatkowym plusem było to, że moje rzęsy się zagęściły i stały się dłuższe, co bardzo mnie zaskoczyło na plus.

Jeśli szukasz czegoś na wypadanie włosów, polecam Oeparol. U mnie efekty były świetne – włosy przestały wypadać, a dodatkowo zaczęły wyglądać zdrowiej.

Ja poszłam do apteki i poprosiłam o jakieś wcierki dla osób po chemioterapii. Byłam przerażona ilością wypadających włosów. Stosowałam przez 30 dni szampon, który mi sprzedano oraz serum do wcierania po myciu włosów - pomogło, zauważyłam baby hairy w miejscu, gdzie prawie wyłysiałam. Potem zmieniłam podejście i postanowiłam “naprawić” sytuację od środka - suplementuję kolagen. Nie wiem, czy można tutaj na forum pisać wprost o konkretnych markach, ale dam namiary - Paulina Korol na instagramie. Ma firmę produkującą czysty kolagen wołowy. Efekty są fantastyczne, również związane z jędrnością skóry, która w trakcie odchudzania, jak wiadomo, spada.