Wypadanie włosów po Mounjaro - co zrobić?

Wypadanie włosów po wprowadzeniu leku Mounjaro jest rzadkim, ale możliwym efektem ubocznym. Może być wywołane zmianami metabolicznymi i hormonalnymi, jakie zachodzą pod wpływem leku. Mounjaro wpływa na poziomy hormonów regulujących gospodarkę cukrową i energetyczną organizmu, co może tymczasowo zaburzyć cykl wzrostu włosów. Ponadto, w wyniku redukcji masy ciała mogą wystąpić niedobory witamin i minerałów, które również mogą przyczyniać się do osłabienia i wypadania włosów.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/mounjaro/wypadanie-wlosow-po-mounjaro-co-zrobic

Czy ktoś z Was doświadczył wypadania włosów jako skutku ubocznego stosowania leku? Jeśli tak, jak sobie z tym poradziliście? Czy zdecydowaliście się kontynuować terapię, czy może przerwaliście stosowanie? Tracę tyle włosów każdego dnia na Mounjaro. Jak to zatrzymać? Jestem na pierwszej dawce 12,5 mg. Do tej pory schudłam 10 kg.

Wypadanie włosów podczas stosowania Mounjaro może wynikać z niedoboru składników odżywczych, który często pojawia się przy ograniczonym spożyciu jedzenia. To osłabia nie tylko włosy, ale także paznokcie. Zaczęłam suplementować Biotynę 1000 i zauważyłam ogromną poprawę – włosy przestały wypadać, a nawet zaczęły odrastać! :blush:

U mnie świetnie sprawdził się Biotebal. Już po miesiącu zauważyłam różnicę – włosy stały się mocniejsze, skóra wygląda zdrowiej, a paznokcie przestały się łamać. Co ciekawe, dodatkowym plusem było to, że moje rzęsy się zagęściły i stały się dłuższe, co bardzo mnie zaskoczyło na plus.

Jeśli szukasz czegoś na wypadanie włosów, polecam Oeparol. U mnie efekty były świetne – włosy przestały wypadać, a dodatkowo zaczęły wyglądać zdrowiej.

Ja poszłam do apteki i poprosiłam o jakieś wcierki dla osób po chemioterapii. Byłam przerażona ilością wypadających włosów. Stosowałam przez 30 dni szampon, który mi sprzedano oraz serum do wcierania po myciu włosów - pomogło, zauważyłam baby hairy w miejscu, gdzie prawie wyłysiałam. Potem zmieniłam podejście i postanowiłam “naprawić” sytuację od środka - suplementuję kolagen. Nie wiem, czy można tutaj na forum pisać wprost o konkretnych markach, ale dam namiary - Paulina Korol na instagramie. Ma firmę produkującą czysty kolagen wołowy. Efekty są fantastyczne, również związane z jędrnością skóry, która w trakcie odchudzania, jak wiadomo, spada.