Złe samopoczucie po Macromax jest częste i zazwyczaj wynika z działania antybiotyku na układ pokarmowy i ogólne osłabienie organizmu.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/macromax/zle-samopoczucie-po-macromax-co-zrobic
Złe samopoczucie po Macromax jest częste i zazwyczaj wynika z działania antybiotyku na układ pokarmowy i ogólne osłabienie organizmu.
Hej wszystkim, biorę Macromax trzeci dzień i czuję się tragicznie. Żołądek mi się przewraca, boli mnie głowa, czuję się osłabiona jakbym miała grypę. Do tego mam jakąś lekką biegunkę. Czy to normalne? Kiedy to minie? Czy można coś zrobić, żeby czuć się lepiej? Nie chcę przerywać antybiotyku, bo angina mi jeszcze nie przeszła, ale serio, jak mam tak się czuć jeszcze kilka dni, to zwariuję. Ktoś miał podobnie? Jak sobie radziliście?
Po Macromaxie miałam wrażenie, że mnie coś przeżuło i wypluło. Brałam na zapalenie oskrzeli i już po pierwszej tabletce mnie mdliło, bolał mnie brzuch i miałam zawroty głowy. Na drugi dzień myślałam, że nie wstanę z łóżka, taka byłam osłabiona.
Ale słuchaj – przeszło mi po 4 dniach, czyli tak naprawdę dopiero po zakończeniu leczenia. Lekarz mi mówił, że Macromax długo zostaje w organizmie i jeszcze działa po ostatniej tabletce, więc to uczucie „zmielenia” może trwać trochę dłużej.
Co mi pomogło? Probiotyki i dużo wody. Jak masz problemy z żołądkiem, to najlepiej coś lekkiego jeść – ja praktycznie żyłam na bananach i sucharkach. No i odpoczywaj, bo organizm ma teraz podwójnie ciężko – walczy z infekcją i jeszcze musi trawić antybiotyk. Trzymaj się, będzie lepiej!
Ja Macromax brałam na zapalenie zatok i powiem Ci – to było gorsze niż sama choroba! Wzięłam pierwszą dawkę i kilka godzin później ból brzucha, mdłości i totalne osłabienie. Dwa dni czułam się jak na kacu po weselu, ledwo chodziłam po domu. A na dodatek przez tydzień miałam posmak metalu w ustach, wszystko smakowało jakbym gryzła gwoździe.
Ale lekarz mi powiedział, że to normalne, bo Macromax rozwala nie tylko bakterie, ale i florę bakteryjną w jelitach, a organizm po prostu musi się przystosować. Najlepsza rada? Probiotyki, dużo wody i zero ciężkich potraw. Ja popełniłam błąd i zjadłam pizzę – nie polecam, bo potem to już tylko wciskałam sobie miętę i leżałam.
Tak że spokojnie, jak nie masz silnej reakcji alergicznej (wysypka, duszność), to po kilku dniach powinno być lepiej. Ale jak masz wrażenie, że jest coraz gorzej, to może warto skontaktować się z lekarzem.
Po Macromaxie taki rollercoaster żołądkowy, że myślałam, że to jakiś żart. Brałam go na anginę, i tak jak angina przeszła po trzech dniach, tak problemy z żołądkiem miałam jeszcze tydzień! Mdłości, zgaga, ból brzucha, do tego słaba jak mucha.
Ale ja stara szkoła – wzięłam probiotyki, piłam dużo wody, a jak już było bardzo źle, to herbatkę miętową i kleik ryżowy. Nie przerywaj leczenia, bo jak nie wyleczysz anginy, to wróci dwa razy gorsza. A te skutki uboczne? Przeczekać i oszczędzać organizm.
No i pamiętaj, jak zacznie Ci się robić gorzej zamiast lepiej – wtedy do lekarza. Bo różnica między „normalnym” złym samopoczuciem po antybiotyku a reakcją uczuleniową może być cienka. Ale jak to tylko żołądek i zmęczenie – to dasz radę, minie!